För en tryggare vardag för våra barn.

Internet, allas våran vardag

"Vi lever alla idag i ett Internetsamhälle. Att vara social behöver inte betyda att man ska gå ut och spela boll eller bygga en koja, utan kan även betyda att logga in en stund till vänner som finns i ens lilla värld online."

Internet är helt fantastiskt. Det öppnar upp en virtuell värld som många av oss knappast kunde drömma om för 10-15 år sedan. Allt finns att läsa och titta på. Med ett par sökord online har man på några minuter kunnat skaffa nya vänner. Detta går snabbt. Ibland kanske lite för snabbt vilket kan bli en återkommande källa till konflikter mellan barnen och de vuxna, både under skoltid och hemma.

Ungdomar använder ofta Internet för att kommunicera med varandra, för att söka underhållning och information. Samtidigt är Internet ett öppet system där man kan stöta på alla sorters människor och där all sorts information finns tillgänglig, på gott och ont. Sajter som Instagram, Kik och Facebook är jätteroliga men våra unga internetanvändare behöver få lära sig att alla ute på Internet tyvärr inte är trevliga. En nyvunnen kompis på Internet är inte alltid en verklig kompis.

Netscan har i över 10 år hållit föreläsningar och utbildningar i sin kamp och strävan efter att skapa en trevligare vardag för våra unga användare av Internet. Med hela Sverige som arbetsområde träffar vi varje år tusentals elever, lärare, skolpersonal och föräldrar. Ett av Netscans viktigaste budskap till våra unga är att de ska våga prata med sina nära vuxna om det som de ser och upplever på Internet. Vårt mål är att knyta samman föräldrar och barn, öppna upp för en dialog dem emellan. Detta förklarar och diskuterar vi mycket om under en föreläsningsdag.

 

Bästa hälsningar

Mats Andersson